Klimatilpasning i det bygde miljø

Geminisenteret Klimatilpasning i det bygde miljø er nylig oppnevnt ved SINTEF og NTNU for perioden 2020-2024. Gemini-senter er en modell for strategisk samhandling mellom parallelle faggrupper ved institusjonene. Formålet er å bygge større og mer robuste fagmiljøer med høyere kvalitet som vil være bedre i stand til å gripe og utvikle nye muligheter.

Formål
SFI Klima 2050 er inne i sitt femte år. NTNU og SINTEF har begynt arbeidet med post Klima 2050, og Gemini-senteret er et sentralt grep. FNs klimapanel er tydelig på at effekter av menneskeskapte klimaendringer vil vedvare, og klimascenarier for i Norge indikerer mer ekstremvær og påfølgende hendelser. Vi forventer økt belastning på bygninger og annen fysisk infrastruktur, økt påkjenning på overvannsystemer, flere flomskader og flere skred. Det flerfaglige potensialet ved NTNU og SINTEF er en viktig forutsetning for å flytte den internasjonale forskningsfronten. Flerfagligheten er også viktig for å dele metodiske tilnærminger.

Evalueringsgruppas vurdering
Klimatilpasning er et viktig tema i tiden, og styringsgruppa anerkjenner at partnerne vil bruke Gemini-senteret til å være proaktive i forhold til tida etter SFI "Klima 2050", og at de trekker inn et bredere partnerskap. Partnerne har sannsynligvis et større internasjonalt potensial enn man har tatt ut, og senteret gis råd om å engasjere seg i å påvirke fremtidige utlysninger i EU-systemet.

Styringsgruppa konstaterer at partnerskapet bak Klimatilpasning i det bygde miljø tilfredsstiller kriteriene for å bli et Gemini-senter, og senteret oppnevnes for perioden 2020-2024.

Senterets visjon
Å videreutvikle et internasjonalt fremragende flerfaglig miljø hvor kunnskap, utdanning og forskning samlet bidrar til at samfunnet, myndighetene og næringer bidrar til bedre klimatilpasning i det bygde miljø.

Deltakere i senteret – involverte fagmiljøer
Miljøene som går sammen om å etablere senteret er:

SINTEF: SINTEF Community ved faggruppene

  • Klima, miljø og arkitektur

  • Bygningsfysikk

  • Vann og miljø,

  • Samfunnsøkonomi

NTNU: Fakultet for ingeniørvitenskap, Institutt for bygg og miljø ved faggruppene

  • Bygnings- og materialteknikk

  • Vann- og avløpsteknikk

  • Vassdragsteknikk

  • NTNU: Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap ved Institutt for geografi

Ledelse og styringsgruppe
Ledelsen av senteret vil bestå av Berit Time SINTEF (leder), Knut Alfredsen (NTNU) og Jan Ketil Rød (NTNU).

Styringsgruppa for Geminisenteret vil være sammensatt av:

  • Professor Espen Moe, NTNU (NTNU Bærekraft - Forskningsleder Område C: Klimaendringer)

  • Berit Laanke, SINTEF Community (leder av SINTEFs konsernsatsning Smarte samfunn)

  • Terje Jacobsen, SINTEF Community (Forskningsdirektør)

Foto: NVE

Foto: NVE