Klima 2050-dagen 2021

30. november ble årets Klima 2050 dag avholdt med partner Multiconsult som vertskap. Dette er den dagen i året da alle partnerne møtes og blir oppdatert på aktiviteter og resultater innenfor hele bredden av senteret. I overkant av 60 deltakere fra partnerne var samlet.

I år fikk vi endelig til å møtes igjen fysisk, ta en kopp kaffe, spise lunsj sammen og slå av en prat. Det var det mange som satte pris på.

Dagen var todelt, før lunsj var det faglige presentasjoner fra pågående aktiviteter og resultater fra senteret. Etter lunsj ønsket vi å løfte blikket og se litt framover og hadde invitert noen av våre ledere til å dele framtidstanker og ta del i en diskusjon om behovene post-Klima 2050. 

Del 1: Faglige resultater

Vi gav et innblikk i noe av forskningen og innovasjonsaktivitetene i senteret. Et eksempel-studie av klimatilpasning i reguleringsplaner, barrierer for klimatilpasning i byggprosjektering og risikorammeverk for blågrønne tak gav et innblikk i problemstillinger og løsningsforslag innenfor området plan- og byggesak. Design og metodeutvikling for naturbasert overvannshåndtering ble presentert fra både forskerhold og kommunalt ståsted. Innovative løsninger innen skredsikring var tema både fra forskningen og rådgiversiden og formiddagen ble avsluttet med et eksempel på hva Statens Vegvesen og senteret er i ferd med å utvikle knyttet til varslingsarbeidet rundt Trollstigen. I år slapp vi spesielt til senterets PhD-studenter i tospann med partnerne for å underbygge fokus på nytteverdi og hvordan det kan gi grunnlag for utvikling i bedriftene.

Vincent Pons, NTNU og Rasmus Benestad, MET formidler fra PhD-prosjektet Climate change and future of green infrastructure from roof to city scale.

Del 2 Post Klima 2050 – vi løfter blikket

Klima 2050 går mot slutten, det er avslutning mars 2023. Ny kunnskap og innovasjoner er utviklet, men hva nå? Styret i Klima 2050 er spesielt opptatt av hvordan vi tar kunnskapen og innovasjonene videre post-Klima 2050.

Vi løftet blikket med innledninger og panelsamtaler om hvilke store utfordringer ser vi nå? Markedsarbeid – implementering og kommersialisering av resultater. Hva har vi avdekket av (nye) kunnskapshull og hvor går veien for implementering i myndighetsutøvelse og insentiver. Vi måtte som så ofte avslutte med mange ubesvarte spørsmål som det var ønske om samtale rundt. Hensikten med del 2 var uansett å legge grunnlaget for et arbeidsmøte i senteret utpå nyåret hvor vi ønsker å utforske innspillene og problemstillingene videre. Det gleder vi oss til!

Panelsamtale mellom Bjørn Kristoffer Dolva,  Naturfareforum/Statens Vegvesen, Berit Time, Klima 2050/SINTEF,
Idar Kreutzer, Finans  Norge, Katharina Bramslev, Grønn Byggallianse og møteleder Hanne Rønneberg, SINTEF