NVEs klimatilpasningsstrategi 2015-2019

NVE har en sentral rolle innen klimatilpasning i Norge med myndighetsansvar for flom og skred. De er også en av partnerne i Klima 2050. De har nylig lansert sin Klimatilpasningsstrategi for 2015–2019. Strategien synliggjør på en tydelig måte hvilke utfordringer vi står overfor og den peker blant annet på mulige tiltak. For SFIet og partnerne i Klima 2050 er strategien et viktig grunnlagsdokument for forskningen og innovasjon. Les strategien her: 

Klima i Norge 2100

22. september 2015 ble rapporten Klima i Norge 2100  lagt fram på Klimatilpasningskonferansen for et fullsatt publikum i Ingeniørenes hus. Rapporten er utarbeidet for å gi et oppdatert vitenskapelig grunnlag for klimatilpasning i Norge. Den beskriver kort årsaker til klimaendringer og variasjoner, og Norges beliggenhet i forhold til storstilte vær- og strømingsmønstre. og rapporten om. Hans Olav Hygen fra Meteorologisk Institutt er en av medforfatterne til rapporten.

Offisiell åpning av Klima 2050 og 8 andre SFIer

Fredag 18. september 2015 var det offisiell åpning for SINTEF og NTNUs 9 SFIer (sentre for forskningsdrevet Innovasjon). Administrerende direktør Arvid Hallén fra Norges Forskningsråd og Statssekretær Bjørn Haugstad fra Kunnskapsdepartementet poengterte i sine åpningstaler SFI-enes store muligheter for at næring og forskning sammen skal fremskaffe kunnskap som skal bidra til å skape nye innovasjoner innen viktige områder for Norge. Klima 2050 var godt representert på åpningen.

Statens vegvesen deltar på CEDR Climate Change

CEDR (Conference of European Directors of Roads) arrangerer avslutningskonferanse for de Europeiske prosjektene CliPDaR (Design guideline for a transnational database of downscaled Climate Projection Data for Road impact models) and ROADAPT (Roads for today, adapted for tomorrow) i Brussel 27 og 28 oktober. Statens vegvesen ved Gordana Petkovic holder innlegg med tittel; Norwegian Roads adapting to climate change.
Les mer om konferansen her

Japansk forskningspris til Vikas Thakur

Vikas Thakur, professor i geoteknikk ved NTNU, er tildelt “Fellowship award” av Japanese Society for Promotion of Science (JSPS). Han var nominert av Norges forskningsråd.  Prisen gjør at han i perioden nov.- des. 2015 får oppholde hos Research Centre for Landslide (RCL) hos Disaster Prevention Research Institute. RCL er en del av Kyoto Universitet i Japan og har vært sentralt i mange banebrytende forskningsarbeider knyttet til klima- og skredproblematikk. Under oppholdet vil Vikas benytte RCLs laboratoriet for å simulere og studere nedbørindusert skred. Vi håper at besøket til RCL vil gi oss et langsiktig samarbeid mellom Klima 2050 og Japan.

Styret for Klima 2050 er etablert

Klima 2050 har holdt generalforsamling og valgt senterets første styre. Hele styret er presentert på under "About us" på hjemmesida. Konserndirektør Grethe Bergly fra Multiconsult som styreleder ser frem til arbeidet som ligger foran:
– Gjennom styreledervevert i Klima 2050 viderefører jeg Multiconsults tradisjon med å være engasjert i FoU knyttet til næringen, sier Bergly. – Jeg er beæret over tilliten og ser frem til å være bidragsyter inn mot et prosjekt som skal være med å skape morgendagens løsninger på områder som vil ha stor betydning for samfunnet og BAE-næringen.